Luodaan työtä vapauttamalla kauppojen aukioloajat - Blogikirjoitus Carita Orlando

15.5.2015

Blogikirjoitus Carita Orlando

http://www.caritaorlando.fi/blogpost.aspx?b=Luodaan_ty%C3%B6t%C3%A4_kauppojen

Helatorstai on toimistotyöläiselle mukava vapaapäivä keskellä viikkoa. Tosin yrittäjänä sitä tekee töitä kalenteriin ja kelloon katsomatta, silloin kun töitä on.  Tällä kertaa käytin kuitenkin osan päivästä shoppailuun, sillä kummitytölle piti käydä ostamassa syntymäpäivälahja. Ja kun kauppakeskukseen kerran olin lähtenyt, niin ei se lahja jäänyt ainoaksi ostokseksi.  

Helatorstai asetti kuitenkin kauppaliikkeet hyvin eriarvoiseen asemaan. Kauppojen aukioloajoista päättivät virkamiehet kaupan sijainnin, matkailun, yleisötapahtuman tai jonkun muun perusteella. Joku myy syy ei kuitenkaan ollut kevät, ylimääräinen vapaapäivä puutarhatöihin ja puutarhamyymälöiden sesonkiaika. Tällä syyllä poikkeuslupaa hakenut rautakauppa ei saanut pitää myymäläänsä auki. Vantaalla luvan aukioloon oli saanut vain kauppakeskus Jumbo. Ja kyllä sen huomasikin. Vapaita parkkipaikkoja löytyi yhtä huonosti kuin viimeksi joulusesongin aikaan.

Omalla asuinalueellani paikallisen osuuskaupan huoltoaseman kyljessä oleva elintarvikekauppa pursuaa ihmisiä jokaisena juhlapyhänä. Sen sijaan aivan vieressä oleva elintarvikekauppa ei saa pitää oviaan auki. Asiakkaita riittäisi ja maallikon silmin myymälöillä ei ole mitään eroa, mutta siitä huolimatta kilpailuasetelma on laissa asetettu hyvin eriarvoiseksi.

Samanaikaisesti kun julkisuudessa käydään kovaa keskustelua nollatyösopimuksista ja riittämättömistä työtunneista, niin kauppoja kielletään pitämästä ovia auki vaikka asiakkaita riittäisi.

Laki joka rajaa kauppojen sekä parturien ja kampaamoiden mahdollisuuksia teettää töitä, on auttamattomasti vanhentunut. Rajoitukset työn teettämiseen pitää mahdollisimman nopeasti purkaa. Sen sijaan, että velvoitamme työnantajia tarjoamaan minimimäärän työtunteja vaikka työtä ei ole, niin vapautetaan aukioloajat ja luodaan lisää työtä.