Tasa-arvotyötä tarvitaan yhä vuonna 2016

Liittohallituksen vuoden 2016 ensimmäinen kokous

Kauppalehden Optio julkaisi tammikuussa 100 suomalaista vaikuttajaa. Kymmenessä eri kategoriassa oli yhteensä 28 naista ja 72 miestä. Talouskategoriassa ei ollut yhtään naista ja politiikan vaikuttajiin oli päässyt vain yksi nainen. Hänkin melko näkymätön, pääministerin erityisavustaja Riina Nevamäki. Startup-vaikuttajissa niinikään oli vain yksi nainen (kovasti ihailemani Linda Liukas). Vain yhdessa kategoriassa (aktivistit) oli enemmän naisia kuin miehiä. Muuten miehet hallitsivat listoja niin urheilussa, kulttuurissa kuin viihteessäkin.

Helmikuun puolella Optio julkaisi Suomen parhaat yritysjohtajat ja totesi, että naisilla ei ole perinteisesti ollut asiaa kyseiselle listalle.  Ainoana poikkeuksena on listalla vuotta aiemmin ollut Anne Berner, joka nousi Lastensairaala hankkeen tuoman julkisuuden myötä listalle.

Juuri tehdyn tutkimuksen mukaan mies- ja naisjohtajien palkkaero ei selity ominaisuuksilla vaan syrjinnällä. Keskuskauppakamarin varatoimitusjohtaja Leena Linnainmaan mukaan suurin syy lasikaton olemassaoloon ovat asenteet.

Näiden uutisten jälkeen oli ilahduttavaa ja energisoivaa saada osallistua lauantaina Kokoomusnaisten hallituksen kokoukseen. Hyväksyimme toimintasuunnitelman, jossa toiminnan painopisteenä on kehittää naisten mahdollisuuksia päättää yhteisistä asioista ja aktivoida naisia mukaan yhteiskunnalliseen toimintaan. Liiton tavoitteena on poliittinen vaikuttaminen ja tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edistäminen.

Tätä tarvitaan yhä vuonna 2016.

Carita Orlando
puheenjohtaja
Uudenmaan Kokoomusnaiset