Kokoomusnaisten Toivakka: Pörssiyhtiöiden kiintiöiden aika ei ole nyt

KANNANOTTO

24.10.2012

Kokoomuksen Naisten Liiton puheenjohtaja, kansanedustaja Lenita Toivakka haluaa pörssiyhtiöiden hallitusten sukupuolikiintiöt kansallisen päätöksenteon päätettäväksi. Toivakan mukaan naisten etenemiseksi työelämässä ei ole vielä tehty läheskään kaikkea, jotta kiintiöiden käyttöön otto olisi Suomessa ajankohtaista. Euroopan Unionin komissio käsitteli pörssiyhtiöiden hallitusten kiintiöitä eilen, mutta juridisista ongelmista ja poliittisista erimielisyyksistä johtuen siirsi päätöksenteon myöhemmäksi.

”Vanhempainvapaiden ja vanhemmuuden kustannusten jakaminen nykyistä tasaisemmin naisten ja miesten kesken on aivan keskeistä kestävälle työelämän tasa-arvolle. Kiintiöt ovat aina luonteeltaan positiivisia syrjintätoimia ja väliaikaisia. Meidän tulee panostaa nyt ennen kaikkea kestävän ja pysyvän työelämän tasa-arvon luomiseen,” Toivakka sanoo.

Toivakka pitää tärkeänä, että kynnys puuttua yritystoiminnan sisäisiin henkilövalintoihin pysyy korkeana. Toivakka muistuttaa, että hallituksen tasa-arvo-ohjelmassa on sitouduttu 40 prosentin sukupuoliedustukseen niissä pörssiyhtiöissä, jossa valtio on enemmistöomistajana. Samassa ohjelmassa on varattu myös mahdollisuus säätää sukupuolikiintiöistä lailla, ellei asia muuten etene riittävällä tavalla. Toivakka muistuttaa, että Suomessa on eniten EU-maista naisia pörssiyhtiöiden hallituksissa.

”Kiintiöiden säätäminen lailla nyt olisi vähän perä edellä puuhun kiipeämistä. Ensi on hoidettava yhteiskunnan eriarvoistavat rakenteet kuntoon ennen kuin voimme sysätä vastuun naisten etenemisestä yrityksille,” Toivakka sanoo.

 

Lisätietoja:

Lenita Toivakka, puheenjohtaja

050-5122928