Kokoomusnaisten Toivakka: Oppisopimuskoulutuksessa työnantaja on myös opettaja

KANNANOTTO

21.8.2012

Kokoomusnaisten puheenjohtaja, kansanedustaja Lenita Toivakan mielestä viime päivien keskustelussa oppisopimuskoulutuksesta on virheellisesti verrattu oppisopimuskoulutettavia työntekijöihin, kun heitä pitäisi verrata ennen kaikkea opiskelijoihin. Kokoomusnaiset muistuttaa, että oppisopimuskoulutettava on ennen kaikkea opiskelija, jonka työssä oppimisen tavoitteena on ammatin ja ammattitaidon hankkiminen. Työnantaja toimii samalla oppisopimuskoulutettavan opettajana.

”Oppisopimuskoulutuksessa yrittäjät ja julkisyhteisöt eivät vain tarjoa opiskelijalle työpaikkaa vaan ottavat aktiivisen rooliin kasvattajina ja opettajina. Työstä saatavan palkan lisäksi he tarjoavat oman osaamisensa yhteisen hyvän rakennusaineiksi. Koulun penkillä saman koulutuksen hankkiville nuorille ei makseta ammatin hankkimisesta palkkaa ollenkaan, vaikka heillekin maitolitra maksaa yhtä paljon,” muistuttaa Toivakka.

Kokoomusnaiset muistuttaa, että nykyinen hallitus on sopinut nuorten yhteiskuntatakuusta, jota ei voida kestävällä tavalla toteuttaa ilman, että käytössä on monipuolisia mahdollisuuksia nuorille opiskella ja työllistyä.  Perinteinen kouluopetus ei sovi kaikille vaan moni oppii mielellään ja paremmin tekemällä itse. Kokoomusnaiset pitää tärkeänä, että koulutukseen voivat julkisen sektorin lisäksi osallistua myös yrittäjät. Saksassa ja Ruotsissa oppisopimuskoulutus on toiminut hyvin kouluttautumisen ja työllistymisen väylänä nuorille.   

”Suomesta puuttuu kunnollinen väylä työllistää nuoria työssä oppimisen kautta. Meidän tulee tehdä mahdolliseksi se, että yrittäjien halu kantaa vastuuta nuorten kouluttamisesta ja työllistämisestä on myös käytännössä mahdollista.” sanoo Toivakka.

Pääministeri Jyrki Katainen esitti viime viikolla, että oppisopimuskoulutettavien palkat olisivat joustavammat, jotta oppisopimuskoulutukseen pääsisi mahdollisimman moni nuori.

 

Lisätietoja:

Lenita Toivakka, puheenjohtaja

050-5122928