Kokoomusnaisten Toivakka: Lapsia ei saa esineellistää!

KANNANOTTO

30.8.2012

 

 

Kokoomuksen Naisten Liiton puheenjohtaja, kansanedustaja Lenita Toivakka on tyrmistynyt ajatuksesta tuoda lasten kauneuskilpailut Suomeen. Toivakan mukaan on suorastaan kuvottavaa altistaa lapset eräänlaiselle hyväksikäytölle aikuisten viihdemaailmassa, joka voi vaarantaa lapsen normaalin kehityksen. Toivakan mielestä lasten tulee saada olla lapsia mahdollisimman pitkään ilman aikuisten luomia ulkonäkö- ja menestymispaineita. Toivakka pitää sietämättömänä kisojen perustelemista sillä, että tytöillä on joka tapauksessa ulkonäköpaineita. 

 

”Aikuisten tulee suojella lapsia ulkonäköpaineilta eikä hyväksyä niiden olemassaoloa ja käyttää niitä vieläpä kaupallisiin ja lapsia esineellistäviin tarkoituksiin. Vaikka kisoissa jaettaisiin pelkkiä mitalisijoja, tällaisten kisojen tarkoitus on kuitenkin selvä: toinen lapsi on toista kauniimpi. Meidän pitäisi antaa lapsille viesti, että he ovat omalla tavallaan yhtä kauniita kaikki,” sanoo Toivakka.

 

Toivakka muistuttaa, että aikuisten velvollisuus on suojella lapsia. Lasten altistaminen kauneuskisoille on eri asia kuin aikuisten osallistuminen omiinsa. Aikuisilla on edellytykset arvioida kisojen vaikutusta omaan elämäänsä ja kantaa seurauksista myös vastuunsa. Toivakka muistuttaa, että lapset eivät ole kykeneviä tekemään itse ratkaisuja sen paremmin kisoihin osallistumisesta kuin arvioimaan harmittomalta vaikuttavan prinsessaleikin vaikutuksia omaan kasvuunsa ja kehittymiseensä. Siksi on tärkeää, että aikuiset suojelevat lasta kauneuskilpailujen mukanaan tuomilta aikuisten maailman ilmiöiltä. 

 

”Lapsille esiintyminen ja pukuleikit ovat luonteva tapa ilmaista itseään. Tämän tulee kuitenkin tapahtua lasten omilla ehdoilla, tutussa ja luotettavassa ympäristössä oman perheen ja lähipiirin kesken. Lasten paikka ei ole missikisoissa,” sanoo Toivakka. 

 

Lisätietoja:

 

Lenita Toivakka, puheenjohtaja

050-5122928